Előadók, (ABC sorrendben)

Dr. Bakos Marcell

szülész nőgyógyász Na pro-s orvos

Már nagyon korán lenyűgözött a női test és a ciklus összetettsége, aztán az egyetem alatt ez az érzés csak egyre biztosabb lett, erősödött. Azért választottam a szülészet-nőgyógyászatot, mert rendkívül összetett és változatos. Orvos és páciens között személyes kapcsolat alakulhat ki a rendeléseken. Az orvostudomány sokféle területének alapos ismeretére van szükség az osztályon zajló munkához, és operálásból is jeleskedni kell, hogy a legjobb ellátást biztosíthassuk a pácienseinknek.

Aztán mindig ott van a bónusz, ami a legcsodálatosabb dolog sokak életében: a szülés. Igazán felemelő érzés, ha az ember nap mint nap részese lehet ennek, ezért szerettem volna, hogy az én életemben is nagy szerepet kapjon.

A szülészet-nőgyógyászaton belül jelenleg a legtöbbet fogantatási nehezítettséggel küzdő párokkal foglalkozom. Sajnos a terület létjogosultsága mostanában egyre csak nő és nagyon sok tennivalónk van még, ezért én is folyamatosan tanulok, képzem magam.

Hivatásunk gyakorlása során szinte mindennaposak a meghatározó élmények, gyakran találkozunk olyan páciensekkel, akikkel aztán lesz egy-egy jó közös történetünk. Egy kismama páciensem már betöltötte az idejét, bizonytalan alhasi görcsökkel jött a kórházba. Megvizsgáltam és mondtam neki, hogy gyakorlatilag két nyomás és kint van a baba, ezen ő úgy meghökkent, hogy csak annyit tudott kérdezni: "Micsoda? Szülünk? Most?! De hát nem is fáj!" Végül nyomott kettőt, megszületett a kisbabája, de annyira nem terhelte meg a szülés, hogy még utána is jót tudtunk nevetni a felháborodásán. Ritka az ilyen adottság, de egy jó orvos-páciens kapcsolat mindig nagyon hatékony fájdalomcsillapító tud lenni.

Szabadidőmben szeretek sportolni. Futócsaládból származom, így ez adott volt, ehhez én hozzátettem még a teniszt. Ezen kívül szívesen énekelek (musical éneklést tanultam), néha pedig zenélünk a barátaimmal, gitáron, klarinéton játszom. Szeretem még a társasjátékokat és az azok alatt kialakuló beszélgetéseket is.

NaPro Technológia® és Creighton-model

Mit is jelent a NaPro Technológia (röviden: NaProTech)?

A szó a Natural Procreative Technology a természetes fogantatás tudományát foglalja magába. Úgy fogalmazhatnánk meg, mint a női egészség egy új tudományágát, melynek fő alapelve a menstruációs ciklus és a termékenység együttes vizsgálata és értékelése. A NaProTech feltett szándéka az eredeti, egészséges női szervezet visszaállítása akár műtéti, akár hormonális segítséggel, így lehetővé téve a szervezet számára a spontán fogantatás esélyét.

A Creighton Módszer és a NaPro Technológia tudománya 35 éve indult útjára az Egyesült Államokból, Nebraska állam, Omaha városából. A rendszert Dr. Thomas W. Hilgersnek és munkatársainak köszönhetjük, akik életüket a Creighton Egyetemen és a VI. Pál Pápa Intézetben ennek a tudománynak szentelik a mai napig.

A rendszer alapjául szolgál a Creighton Modell Fertility Care System táblázatvezetése: ez a módszer a termékenység megfigyelésére szolgál annak tiszteletében, egységesen és standardizáltan vizsgálja ennek meglétét avagy hiányát a menstruációs ciklus különböző szakaszaiban.

A NaProTech az első olyan rendszer, mely a családtervezést, a termékenység követését és a nőgyógyászati eltéréseket együttesen szemléli. Ez a viszonylag új módszer a diagnosztika és gyógyítás során a nőgyógyászat, a sebészet és az endokrinológia legmodernebb eszközeit ötvözi.

A nő, mint teljes egész

Az elmúlt 40 évben a tudományok fejlődésével a nők termékenységének tisztelete háttérbe szorult. Sokszor még most is hallhatjuk: " a menstruáció egy átok", "a termékenységet el kell nyomni". A NaProTech-ben a termékenységet nem tartják "betegségnek", a várandósság ennek természetes következménye, a kezdődő új élet tisztelete mélyen gyökerezik a rendszer alapjaiban.

Creighton modell alapján vezetett táblázat (chart)

Az oktatás során a hölgyek különböző objektív paramétereket vizsgálnak ciklusuk során, melyekből utána kezelőorvosuk értelmezni tudja az esetlegesen felmerülő nőgyógyászati és/vagy termékenységi problémákat. A nők ezáltal részeseivé válnak saját egészségük követésének, és az orvossal egyenrangú partnerként együtt tudnak dolgozni a felmerülő nehézségek kiküszöbölésén. A klienseknek rendelkezniük kell 2 cikluson át jól vezetett táblázattal, mielőtt orvosi segítséget vennének igénybe, ezután kezdődhetnek a hormonális és szervi kivizsgálások. Meddőség esetén a probléma diagnosztizálás 2-6 hónap: Creighton-modell táblázat vezetés megtanulása, hormonvizsgálatok, partner vizsgálata, műtéti kivizsgálás, ultrahangok. A hormonális eltérések kezelése és a sebészeti beavatkozások a gyógyítás érdekében 1-6 hónapot vesznek igénybe.

Példa: terhesség elkerülése vagy elérése?

A Creighton Modell, a természetes családtervezés alapja segíti a párokat a terhesség elérésében vagy elkerülésében attól függően milyen életszakaszban vannak. Nincs szükség a szervezet hormonháztartásának elnyomására (pl.: szájon át szedhető fogamzásgátlók), mert a módszer használata 96,8%-os biztonságot nyújt. Itt nincs kockázat! Tudod mikor vagy termékeny és mikor nem!

Kiknek ajánljuk a NaPro Technology® és Creighton-modelt?

 • fogamzásgátló helyett fogamzás szabályozásra

 • mindenkinek, aki gyermekvállalás előtt áll

 • 35 alattiak, akiknél már legalább egy éve nem következett be terhesség

 • 35 felettiek, akiknél már legalább 6 hónapja nem következett be terhesség

 • rendszertelen ciklus esetén

 • PCO szindrómásoknál

 • endometriosban szenvedőknél

 • akiknél a terhesség bekövetkezik, de a terhesség nem marad meg (ún. habituális vetélés)

 • római katolikus pároknak (a módszert a Vatikán is elfogadja)

Dr. Kanizsai Melinda

orvos, művészetterapeuta, zeneterápiás képzések oktatója

Zenei, zongora tanulmányait a Pécsi Liszt Ferenc Zeneiskolában kezdte 6 éves korában. Középiskolai tanulmányait a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban végezte.

1995: orvosi diplomát (Pécsi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Kar). Már orvosi tanulmányai alatt Gerő Pál tanár úr zongoraóráit látogatta, az akkor még Janus Pannonius Tudományegyetem Ének-zene tanszékén.

2006: zongoratanár-kamaraművész diploma (Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar)

2007: művészetterapeuta (zeneterapeuta) (Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar- Művészeti Kar)

Két évet tanított zongorát a Pécsi Marthyn Ferenc Művészeti Szabadiskolában. 2008-tól kezdetben a Debreceni Egyetemen, a Pszichiátriai Klinikán orvos, zeneterapeuta, majd 2011 áprilisától Pécsett a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján a mai napig. Tart zeneterápiás és művészetterápiás csoportokat a Mosoly Alapítvány szervezésében a Gyermekklinikán, bent fekvő gyerekek számára.

Dr. Magyar Lóránt

orvosi, mentálhigiénés, NLP tréneri és teológiai diplomával rendelkező, integratív szemléletű szakember

Dolgozott orvosként pszichiátriai kórházban, tanárként általános és szakközépiskolákban, oktatóként az SZTE BTK Pszichológiai Intézetének Mentálhigiénés Továbbképzési szakán, plébániai segédlelkészként, vezető üzletkötőként, valamint orvosi műszerforgalmazó cég országos szakmai igazgatójaként. Jelenleg egyéni vállalkozó - előadó és tréner.

"Kiváló ember és mindenkinél jobb előadó. Legalábbis én nem tudok hasonló nívójú előadóról mostanság - kristálytiszta kvintesszencia."

Prof. Dr. Bagdy Emőke

 • Vajdaság "mentálgurujának" nevezett szakember, aki:
 • rendszeres vendége és interjúalanya több TV és rádiócsatornának
 • és műsorvezetője az "Élj vidáman" és a "Lélekkalauz" c. népszerű rádióműsoroknak szerzője a MÉGIS legyél Győztes! c. életvezetési és motivációs könyvnek, mely vidám és gazdagon illusztrál jellegénél fogva fiataloknak is tetszetős (www.megislegyelgyoztes.com)
 • önálló tanfolyam és tréning kidolgozója, az életrendezés, önfejlesztés és szervezetfejlesztés különböző területein
 • a LoReload mentális rekreációs és életvezetési műhely magalkotója és trénere
 • rendszeresen tart vállalati, közösségépítő és szervezetfejlesztő tréningeket, műhelymunkákat
 • éveken keresztül foglalkozott a fiatalok jövőképének és motivációjának fejlesztésével  iskolák, kollégiumok és különböző szervezetek bevonásával

Nagy dolgokban gondolkodik, a víziók embere, és sokakat magával ragad sugárzó és energikus lelkülete, életigenlő filozófiája. A "MÉGIS!" - életfilozófia szenvedélyes közvetítője és képviselője.

Küldetése az ember személyi fejlődésének - kibontakozásának elősegítése, elsősorban az érzelmi állóképesség, a szakmai identitás és a küldetéstudat területén. Valamint az egyéni és szervezeti változás támogatása, az "újratervezés - újraindítás" jegyében.

Hogy az üzenetet minél hatékonyabban át tudja adni, előszeretettel alkalmaz kreatív, szemléltető és dinamikai elemeket az előadásaiban.

Jelmondata:

"Hogy élmény legyen az előadás és emlékezetes a hatás."

Hogy ezt elérje, nagy körültekintéssel és alapos felkészüléssel gondoskodik az előadás szakmai színvonaláról. A szemléletesség, a játékosság, történetek és tanmesék, a közönség bevonása pedig igazán élvezetessé és emlékezetessé teszi üzenetét. Mindezt pedig áthatóan kíséri lelkesedése és átélt hitelessége.


Dr. Magyar Éva

orvos, művészetterapeuta, négy gyermek édesanyja

Orvosi pályája mellett fedezte fel újból régi nagy "szerelmét", a képzőművészetet. A gyógyítás és művészetek ötvözeteként a művészetterápia eszköztárával segíti megtalálni az utat a lélek mélyebb rétegei felé, melyek a verbalitás nyelvén nehezen szólíthatóak meg, de a képek, rajzok által "dalra fakadnak".

RÉGI TÖRTÉNET ÚJ KERETBEN

(elméleti bevezető és művészetterápiás saját-élmény foglalkozás)

A gyermekáldásra várakozva mire összpontosítunk? A várakozás végtelen hosszúnak tűnik, a hiány még inkább felnagyul... s meglévő kincseink mellett könnyen elfutunk, mintha nem is lennének? Pedig a most pillanatának és állapotának megvannak az értékei, a célja, az üzenete. Az Élet nagy tanítómester, és övé az időzítés is! Ebben az élethelyzetben mire tanít?

Keretezd át, lásd új színben helyzeted, hogy nyitottabb és befogadóbb lehess a változásra!

Kiss-Kálmán Éva

kertészmérnök, környezetvédelmi szakmérnök

20 éve főkertészként dolgozom Harkányban,  környezetvédelmi szakmérnökként az ökológiai gazdálkodás, és a szelíd növényvédelem egyre nagyobb híve vagyok. 

Köztudott dolog, hogy a Földön valaha élt fajok  kipusztulása az utóbbi időkben felgyorsult, ami az emberiség jelenlegi "munkálkodásával" függ össze. 

Vajon kipusztítjuk önmagunkat?

1996-ban jelent meg Theo Colborn és munkatársainak "Our Stolen Future" (Ellopott jövő) című könyve. 

A könyv előszavát Al Gore, az USA alelnöke írta. Colborn csapata leginkább a gerincesek ivari szteroidhormonjainak kérdéseit feszegeti; arra felfigyelve, hogy például a napjainkban élő férfiak ondójában az életképes spermiumok száma fele a század elején élőknek. Mindez pontosan 1938 és 1990-re vonatkozik és a dán Niels Skakkebaek állítja, hozzátéve, hogy 1970 óta lassan újra emelkedni kezdett ez az érték. Az USA-ban végzett vizsgálatokkal mindezt nem sikerült alátámasztani, habár egyes városokban (New York City, Los Angeles és Roseville) élő férfiak között jelentős eltéréseket találtak.

Egy másik adatcsoport a nőkre vonatkozik, amely azt állítja, hogy bizonyos ivarszervi elváltozások

az endometriózis gyakorisága rendkívüli mértékben megnőtt, míg ez a betegség 1920. előtt ismeretlen volt

A könyv kiváltképpen az ösztrogén hatású vegyületekkel foglalkozik, s azt hangoztatja, hogy a termékenységünket három irányból érik lényeges hatások.

 1. csoport: hormonhatású szteroidgyógyszereink, pl. fogamzásgátlóink, amelyekkel "családtervezünk".
 2. csoport a fitoösztrogének, amelyeket növényi táplálékok útján veszünk magunkhoz (pl. szója, alma, cseresznye, búza, borsó, komló stb.); 
 3. csoport: a növényvédő szerek egy nagyobb csoportja (pl. klórozott szénhidrogének - DDT, endosulfan, lindane stb.), amely a méh nyálkahártyaszigeteinek méhüregen kívüli megtapadásával okoz betegséget. melyek kapcsolódni képesek az ösztrogén-receptorokhoz.

Előadásomban ezek összefügéseit vizsgálom, kitérve a növényvédelmi technológiákra.  

Vajon melyek  azok  a növényi táplálékaink,  amelyek legnagyobb vegyszerterhelésnek vannak kitéve?  


 Markos-Preszmayer Katica

mentálhigiénés szakember, rajzvizsgálati szaktanácsadó és mediátor 


"Személyként szólok, személyes tapasztalatból és személyes tanulságokkal a tarsolyomban."

(Carl Rogers)

A munkáim során ráeszméltem arra, mekkora szükség van az egészség-pszichológia módszereinek alkalmazására. A mentálhigiénés beszélgetésekkel segítem a rászorulókat a nehézségek feltárásában, önmaguk jobb megismerésében. Szakemberként tisztelettel, teljes figyelemmel és titoktartással kísérem őket útjukon.

A hozzám fordulók által én is megváltoztam. Ők is tanítanak engem és az élet is egyben. A múltammal és jelenemmel, teljes valómmal ülök le velük, hogy meghallgassam és megértsem őket.

2016 tájékában egy mosolygós arcú, fiatal hölgy keresett meg a gondjaival. A lelki támogatásomat kérte. Elmondása szerint, küzdött a gyermekért, akire hosszú hónapok óta várakozott. Kétségbeesésében az életét is el akarta dobni magától. Egy éven keresztül tartottuk a kapcsolatot. Erős bizalmi nexus alakult ki közöttünk. Eleinte a meddőség miértje foglalkoztatta őt. Elveszettnek érezte magát. Nem tudta, merre induljon. Ki az a szakember, aki orvosolni tudná a baját? A napok elteltével kliens és segítő mivoltunkban szembekerültünk a probléma gyökereivel.

"Mióta elkezdtünk beszélgetni, leginkább az óriási megkönnyebbülés lett rajtam úrrá, hogy végre valakinek, következmények nélkül, kiönthetem a szívemet. Már tényleg nagyon a szakadék szélén éreztem magam akkoriban, úgy éreztem teljesen egyedül vagyok a problémámmal, amivel egyszerűen nem tudtam mit kezdeni, szinte belefészkelte magát minden percembe, és senkivel nem tudtam megbeszélni. A legtöbb ember, akivel megosztottam az elkeseredésemet és a szorongásomat, igyekezett tanácsokat osztogatni és nyugtatgatni, de ugyanakkor azt is éreztem, hogy igyekeztek távol tartani magukat a problémától, nem átérezni." Abigél


Preszy Katica és Parola

 A Preszy és a Parola szándéka szerint ötvözi a tradicionális dallamokat napjaink népszerű hangzásával és hangszerelésével. Így az már első hallásra könnyen befogadható az autentikus magyar zene ismerete nélkül is. A zenekar törekvése a régmúlt idők tapasztalatait, naprakészen színpadra vinni. Néhány perc zenehallgatás után ismerősen hangzanak a mély fájdalmat vagy a kitörő örömöt kifejező ősi dallamok. Egy biztos, hogy az énekesnő és a zenészek expresszív személyisége az első pillanatban a hallgató szívébe lopja magát. Néhány muzsikus a legkeményebb rockzene világából érkezett, míg mások az autentikus népzene legfinomabb színeit oldják az együttes zenei világában. A virtuóz hegedű témák versenyeznek a legérdesebb gitárszólókkal, ezzel biztosítva színes környezetet az olykor, néha szívbemarkoló népdaloknak. is az írást. 

Natkai Ágnes


Polinéz Gyógyító Művészetek Oktatási Központjának koordinátora 

Szakmai bemutatkozás:

2005. óta ismerkedem polinéz kultúrával, mozgás rendszerrel.

2008-ban vettem részt az első Hawaii Hula tánc workshopon, amit Raylene Ha'alelea Kawaiae'a kumu hula (hula tanár) és Hope Keawe tartottak.

2010-ben ismerkedtem meg Lehua Hewett Kawaikapuokalani tanár "vonalával", akitől több ízben nyílt lehetőségünk személyesen tanulni, európai koncertjein (Varsó, Bécs, München, Budapest) fellépni.

A Polinéz Gyógyító Művészetek Oktatási Központjának koordinátoraként egyrészt csoportokat tanítok Budapesten és vidéki városokban, aktív szervezője vagyok magyarországi tovább képzéseknek, valamint más táncirányzatok iskoláival tartom a kapcsolatot (Hastánc Akadémián és Aziza Hastáncoktató-képző Központjában tartok kurzusokat).

Az elmúlt években lehetőségem nyílt bemutatókat és foglalkozásokat tartani az Integrál Akadémián, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségén, alapítványi bálokon, idősek otthonában, céges rendezvényeken (többek között a Boscolo Hotelban, Mariott Szállodában, Henkel rendezvényein). Az Everness Fesztivál állandó programjai között szerepelnek tánc tanításaink, és a Hangák női kezdeményezéssel (hátrányos helyzetű nőket támogató szervezet) is együtt működünk.A Hawaii Hula táncban a lábak mélyen kapcsolódnak a földhöz, a csípő ringása a tenger hullámait idézi, miközben a kezek történeteket mesélnek el. A mozdulatok életre keltik a víz áramlását, a vulkánok magas csúcsait, virágokat formáznak és azok illatát idézik.

Milyen tapasztalatot hozhatnak a Hawaii Hula táncok?
• a hát- , a láb- és a vállizmok átmozgatása úgy, hogy nem terheli az ízületeket,
• a helytelen testtartás korrekciója,
• a mozgáskoordináció és testtudatosság fejlesztése
• az izolált mozdulatok finomabbá, lágyabbá tétele
• a légzés tudatos alkalmazása,
• a történet mesélés által az elme lecsendesedik és a fókuszált figyelem erősödik, az érzelmek, érzések kifejezését támogatja
• a alhasi mélyizmok átmozgatása
• életörömet és harmóniát hoz a szívnek

Ajánlott ruha: kényelmes szoknya vagy kendő (nem feltétele a részvételnek).  

Pataki Zita és Szárnyas Attila

Réka - A Tudatos Termékenységért Alapítvány alapítói

 Az alapítvány célja:

 • a termékenységtudatos gondolkodás kialakítása,
 • ismeretterjesztés a női, férfi termékenységről,
 • a gyermekvállalás ösztönzése,
 • valamint az információ átadása a gyermekáldásra várók részére, különös tekintettel a meddőségről, a meddőséget okozó betegségekről, ill. ezek kezelési módjáról és elérhetőségéről.

Célja továbbá az átfogó tájékoztatás nyújtása a fiatalok részére, a meddőséggel küzdők preventív, folyamatos és kiegészítő gondozásában segítése alternatív lehetőségekkel, és egyéb életvezetési integratív (szellemre, lélekre, testre ható) módszerek alkalmazásával. 

Tóth Éva

talpmasszőr reflexológus

"Az érintésre úgy kell gondoljunk, mint életünk legnagyobb szükségletére. Ugyanúgy mint a jó táplálékra, a kedves szavakra, az elismerésre, a szép ruhára, a levegőre szükségünk van, úgy az érintésre is. Nagyon kevesen ismerik fel azt, hogy a mai világban az érintés koldusai vagyunk. Nagyon kevés jó minőségi érintést adunk, és kapunk. Ezért fontos, hogy az érintésről beszéljünk, és mint szeretetnyelv tanuljuk is."